Hogy motorozz őszi időben, hogy biztonságban hazaérj?
+

Hogy motorozz őszi időben, hogy biztonságban hazaérj?

Kürti Péter2020-10-30

Az őszi motorozás nagyon hangulatos tud lenni és még ilyenkor is motorozhatunk jókat. Azonban az egyre hidegebb időben való motorozás mindig kényes téma és nagyon figyelnünk kell motorosként. Mi nem szeretnénk senkit lebeszélni, vagy rábeszélni a hideg időben való motorozásra. Azonban vannak tények, szempontok amiket figyelembe kell vennünk, ahhoz hogy épségben érjünk haza egy őszi motorozás után.


Nagy hőmérsékletváltakozások:

Mikor délutánra még 10-15 fok körüli hőmérsékeletet írnak, reggel akár fagyhat is. Fontos, hogy ezzel kalkuláljunk öltözet és tapadás szempontjából is.

Tapadás: 

A hőmérséklet csökkenésével a tapadás már közel sem olyan. Ráadásul gyakran útszennyeződés is található ilyenkor az utakon. A következő részben leírtakat hideg időben is érdemes betartani, ha pedig akárcsak vizes mellé, akkor különösen.

Útszennyeződések:

Ilyenkor a leggyakoribb "útszennyeződés" a falevél és a balesetek jó része is ezek miatt van. Mivel gyakran nyirkos, vizes idő van, ezért gyakran vizes falevelekkel találkozunk, ez a legveszélyesebb.

 Ilyenkor nagyon óvatosan menj át ezeken a részeken:

  • Lassítsd le a sebességed, fékezéskor ha lehet főleg a hátsó fékkel fékezz (hiszen a hátsó kerék megcsúszása milliószor veszélytelenebb, mint az első)
  • A fékezésed technikája kizárólag a hátsó fék megindításával kezdődjön és utána húzd be az elsőt, amikor már az első teleszkópot beterhelted, azonban ekkor is légy óvatos az első fékkel.
  • Kanyarban nagyon óvatosan kanyarodj, ilyenkor ne döntsd be a motort és első fékkel ne fékezz rá a csúszós részre, hiszen rögtön kimegy a motor eleje

Öltözet:

Ősszel a nagy hőmérséklet változások miatt érdemes rétegesen öltözni. Valamint praktikusak a kivehető bélésű kabátok (nálunk ilyen a Serpentize SL-100 motoros bőrdzseki).

Az izületeket mindenhol védenünk kell, legfontosabb azokat amik nagy szélterhelést kapnak. Így érdemes beszerezned egy téli kesztyűt is, ami lehetőleg rendelkezzen vízállósággal is (nálunk ilyen a Serpentize SG-400 téli kesztyű). A térded védelméről is gondoskodj, melyet neoprén térdvédővel, vagy nadrágba épített térdprotektorral is megoldhatsz. Nálunk pl. a Serpentize SJ-100 motoros farmerban kevlár bélés is található, illetve a térdprotektor a hideg ellen is véd. A bokád se lógjon ki, legyen egy lehetőleg hosszúszárú motoros csizmád (nálunk ilyen a Serpentize SB-100 motoros csizma). Évek múltán sajnos nagyon megérződik az, ha valaki nem figyel oda az izületei védelmére.

Vadállatok:

Ősszel a szarvas párzási időszakban (különösen este) nagyon óvatosnak kell lenni. Egy több száz kilós állat ha kiugrik elénk az nem olyan vicces. Komoly balesetek születnek ebből minden évben. Erdősávok mentén nagyon figyelmesen menjünk el. Én mindig erdőn keresztül megyek haza, este lassan megyek és gyakori, hogy egy vadállat van előttem az úton, vagy megy át. Szerencsére a csökkentett sebességnek és növelt figyelemnek hála még nem volt baleset.

Az autósok abban a hitben vannak, hogy eltűntűnk:

Megszokják az autósok azt, hogy jóval lecsökkent a motorosok száma és nem igazán számítanak ránk. Ezért körültekintően motorozzunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy észlelnek minket az autósok.

Kapcsolat

Hírlevél

100% hasznos ajánlat, 0% spam!

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.