10 gyakorlatias tipp, hogy túléld a motoros szezonkezdést
+

10 gyakorlatias tipp, hogy túléld a motoros szezonkezdést

Kürti Péter2021-03-25

Sok közhelyet hallottál már a motoros szezonkezdésről? Ebben a listában biztos lesz Neked is olyan, amiről nem hallottál még így:


1.    Nézd meg a motorod műszaki állapotát, különösen figyelj a gumi állapotára, guminyomásra, fékekre.

2.    Elszoknak tőlünk az autósok, ezért óvatosabban haladj el mellettük, figyelj hogy ne legyél a holtterükbe. Valamint figyelj periférikusan arra, hogy egy figyelmetlen autós eléd hajthat.
A motoros felülete egyébként is sokkal kisebb, mint egy autóé, nehezebben észlelnek minket és a sebességünket is nehezebb felmérni.

3.    Nyugodtan válts vissza egyet autók között elhaladáskor, hogy magasabb fordulaton egy picit jobban hallják az autósok a motort és figyelj, hogy senki ne nyissa rád az ajtót, senki ne csapjon el egy gyors sávváltással.

4.   Viselj  megfelelő motoros ruházatot, például figyelj arra, hogy a legmagasabb védelmű Level 2-es protektor legyen a nadrágodban és a kabátodban. Nagyban növeli a biztonságod. Mi ezért nem is használunk mást a Serpentize  ruházataiban, csak Level 2-es protektorokat.

5.     Az időt már kellemesnek érezzük, azonban az aszfalt nem biztos, hogy elég meleg egy intenzív vészfékezéshez, vagy mély döntéshez egy kanyarban, ezért:

  • Hagyj nagyobb követési távolságot, menj picit lassabban
  • Óvatosan dönts ilyenkor még, különösen ha szennyeződés is található az úton.

6.    Útviszonyok tekintetében mindenhol figyelj a:

  • vizes útrészre
  • árnyékos (hidegebb) részekre, pl. erdősávok mentén
  • új kátyúkra
  • sárfelhordásra
  • olajszennyeződésre

7.    Egyébként is kell idő, hogy visszarázódjunk, még ha ezt nem is érezzük. Adj időt magadnak, kezdd óvatosabban a szezont, abból baj nem lehet.

8.    Senki sem szent, de azért ezt a statisztikát gondold át, mielőtt túlságosan növeled a sebességed (és még az enyhén növelt sebességekről beszélünk):

  • Ha 50 helyett 60-ról kell vészfékezned és 50-ről még pont megtudtál volna állni, 70-ről vészfékezve 33,2 km/órás sebességgel csapódsz bele az akadályba (így számolj: 60*60-50*50=1100, gyök1100=33,2)
  • Ha 90 helyett 110-ről indítod a vészfékezést 63 km/órával csapódsz be valamibe, ami előtt pont megállhattál volna, ha 90-nel mész. Megéri a kockázatot?

9.    Ha van lehetőséged menj el vezetéstechnikai tréningre, nagyon sokat segíthet egy-egy vészhelyzetben

10.    Tudatosan oda nézz, ahova mész, ebben is segít a vezetéstechnikai tréning. Hiszen ezt mindannyian hallottuk már, azonban a vészhelyzetben sokkal könnyebb ezt alkalmazni, ha már tanultuk és gyakoroltuk.

Kapcsolat

Hírlevél

100% hasznos ajánlat, 0% spam!

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.