10 gyakorlati szempont: bőr vagy textil dzseki?
+

10 gyakorlati szempont: bőr vagy textil dzseki?

Kürti Péter2021-07-02

Nézzük ezt gyakorlati megvilágításban, hogy ne csak a közhelyeket halld…

Gyakran kérdezitek ezt az üzletünkben, hogy melyiket javasoljuk, ezért is szeretnénk bemutatni az alapvető különbségeit a két legelterjedtebb motoros dzsekinek, mert ezekről nem mindig hallunk. Még ez sem a teljes lista, csak az érdekesebbek, így nyugodtan kérdezzetek tőlünk.

 

 1. Ütés elleni védelem:


  Mivel a Serpentize dzsekijeiben kizárólag a Sas-Tec Level 2 minősítésű protektorait találhatjuk (mely jelenleg a legmagasabb védelmi fokozat), ezért ugyanúgy maximális védelmet nyújt mindkettő motoros dzseki. Viszont ha általánosságban véve nézzük szinte kivétel nélküli, hogy egy normál árkategóriájú textildzsekiben csupán Level 1-es minősítésű protektorok találhatók, a bőrdzsekik magasabb árkategóriájában már néha-néha megjelenik a Level 2-es minősítés.

  Miért fontos ez? A Level 2-es protektorok 3x több ütési energiát nyelnek el, mint Level 1-es társaik.

 2. Szakítószilárdság:

  Nyilvánvalóan ebben a bőrdzseki felé húz a mérleg, tehát ha nagy sebességgel közlekedsz, gyakran kinézel versenypályára is mindenképp ezt válaszd, azonban a textilnek is kiváló védelme van közúti, legális tempónál.


 3. Védelem a varrásoknál:

  Létezik szimpla és dupla varrás. Ezt attól függetlenül érdemes ellenőrizni, hogy bőr, vagy textildzsekiről beszélünk, ma már elvárt a dupla varrás, ezzel sokkal jobb a védelme és a tartóssága a dzsekiknek.


 4. Szellőzés:

   Változó, hogy melyik gyártó melyik modellje hogy szellőzik, így típusspecifikusan kell nézni. Nekünk mindkét típusú dzsekijeink kiválóan szellőznek, azonban alacsony sebességnél a textilnél jobban érezzük a szellőzést, így városi motorozáshoz praktikus.


 5. Stílus, kinézet:
  Nyilván mindenkinek más tetszik, azonban ezek a kinézetbeli szempontok, amiket említeni szoktak a vevőink is:
  A bőrdzseki nagyon jó stílust tud adni az embernek, különösen a Serpentize matt marhabőre és a vállon elhelyezett úgynevezett gyémántvarrás igen exkluzívvá teszi a letiszult motoros kabátot.
  De a textildzseki kontrasztos színei (pl. fekete-fehér) is igen jól tud kinézni.

 6. Kényelem:

  A textildzsekiben az a jó, hogy már alapból kényelmes. A bőrdzseki alapból kicsit passzos, nehezebben hajtjuk még vissza a könyökünket benne, azonban betörés után nagyon kényelmes. A bőrdzseki pontos illeszkedése olyan érzés, mintha ránk szabták volna a kabátot (valójában saját magunkra idomítjuk ahogy hordjuk).

 7. Nagyokat túrázol:

  Alapvető tévhit, hogy erre kizárólag a textildzseki való. A mi bőrdzsekink például kiválóan szellőzik, betehető víz és szélzáró membránnal rendelkezik. Na és azt se feledjük, hogy kiegyenesedhet benne az ember a szabása miatt.

 8. Hidegben is motorozol:

  Amennyiben 10 fok alatt is motorozol a textildzseki sokkal megfelelőbb erre, ugyanis nem csak a becipzározható bélés (ami vastagabb is, mint a bőrdzsekinél) véd a hideg ellen, hanem kívülről is zárható szellőzőkkel rendelkezik. Valamint könnyebb is felöltözni alá jó vastagon (erre nem sok motorosnak van szüksége, de akinek igen, annak nagyon jó).

 9. Súly:

   A bőrdzseki valamivel nehezebb, azonban ez legtöbbünket cseppet sem zavar, érezzük hogy ténylegesen van rajtunk védelem.

 10. Tisztítás:

  Úgy gondoljuk, hogy egyik típus tisztítása sem nagy ördöngösség, így nem kell, hogy szempont legyen, de annál fontosabb tudni, hogy hogyan tisztítsuk:

  A bőrt langyos vizes ronggyal (esetleg egy kis szappannal) áttöröljük és általában így le is jön minden róla, valamint felvisszük tisztítás után a bőrápolót.

  A textildzsekinél nem kell annyira óvatosnak lennünk, lehet bő vízzel, stb., azonban ott a textil porózusaiból kell kitisztítani a koszt, esetleg idővel kimosni, de ezek se túl nehéz műveletek.

 

Itt találjátok a Serpentize motoros dzsekiket:

Serpentize SL-100 Bőrdzseki

Serpentize SCT-100 Textildzseki

Serpentize SCT-500 Női Textildzseki

Kapcsolat

Hírlevél

100% hasznos ajánlat, 0% spam!

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.